Ciasto z miodem i orzechami

Kolejny z przepisów dawno nie wykonywanych.Nie pamiętam skąd miałam przepis. Ciasto jest przepyszne, wychodzi go dużo, dlatego najlepiej przygotować je, gdy ma się pewność, że będzie komu je zjeść, bo nie należy do najlżejszych ciast dla żołądka, ale jest warte trudu🙂

Ciasto:
3 1/4 szklanki mąki (żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zużyłam chyba ponad 4 szklanki)
2 jajka
1/2 kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:
1/2 szklanki cukru (dodałam brązowy)
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Ponadto:
dżem wiśniowy lub śliwkowy

Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

One thought on “Ciasto z miodem i orzechami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s