Kurczak nadziewany fetą, orzechami i śliwkami

A do tego dania już się parę razy przymierzałam, żeby je powtórzyć. Jest fajne, bo nie wymaga bardzo dużo pracy i ma ciekawe połączenie smaków. Przepis pochodzi z przepisów Claudii.

  • 6 piersi kurczaka
  • 450g ryżu
  • 200g sera feta
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 50g suszonych śliwek
  • 400g krojonych pomidorów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • sól
  • mielona papryka
  • tłuszcz do formy

Mięso opłukać, osączyć. Usunąć tłuszcz i żyły. Ponacinać, tworząc kieszenie. Natrzeć słodką papryką i solą.
Śliwki i orzechy posiekać. Wymierzać z serem i śmietaną. Farszem napełnić kieszonki w filetach. Pomidory osączyć. Seler oczyścić i opłukać. Pokroić na kawałki. Ryż opłukać, osączyć. Wymieszać z pomidorami i połową selera. Doprawić do smaku solą.
Blachę wysmarować olejem. Na spodzie ułożyć ryż z warzywami, na tym filety. Każdy filet udekorować farszem (jeśli został ;)). Zalać 3 szklankami rosołu wymieszanego z sokiem z pomidorów. Piec 40 min. w 220 st. C. W połowie pieczenia mięso polać pozostałym bulionem, a chwilę przed końcem posypać resztą selera.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s