Jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Szybkie do przygotowania i jest pyszne. Lekkie, delikatne i jednocześnie nienudne. Porcja jest dość mała. U mnie wychodzi idealnie, gdy do tortownicy włożę wkład z kominkiem.
Składniki:
- 2 szklanki i 1 łyżka mąki
- 25 dkg margaryny
- 8 łyzek oleju
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki maku
- zapach waniliowy
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i zapach. Znowu utrzeć. Wsypać dwie szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej mak. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć ciasto białe, potem kakaowe, na wierzch z makiem. Piekę je w jakieś klasycznej temp. ok 200 st. w tortownicy z kominkiem. Po upieczeniu można polać polewą kakaową, czego zazwyczaj nie robię 😉