Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

Przepis wynaleziony u Adrianny, pochodzi z książki Nigela gryzie. To moje 3 muffiny w tym tygodniu, w sumie również w życiu. Miałam na nie akurat wszystkie składniki, a dodatek pomarańczy sugerował, że może to być świetny wybór. Przygotowałam je na plotki z przyjaciółką, spełniły swoją rolę idealnie, zniknęły praktycznie w całości. Wilgotne, idealne do zjedzenia na ciepło.


Składniki:

  • 75g masła
  • 250g mąki
  • 25g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 100ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (dałam z miąższem)
  • 100ml mleka
  • 1 jajko

Masło rozpuścić i ostudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier z skórkę z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszać sok i mleko, jajko, a następnie ostudzone masło.

Płynne składniki połączyć z suchymi, delikatnie mieszając widelcem. Nigela pisze – „ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być: wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo”

Nałożyć do foremek i piec ok. 20min. w 200st.C.

Oryginał: Słodkie życie Adrianny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s