Kruche ciasteczka z czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka znalazłam na blogu Bei. Lubię połączenie czekolady i pomarańczy. Ciasteczka są klasycznie kruche i bardzo mocnym akcentem pomarańczowym.


Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g mąki
  • polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji

Masło ucieramy, dodajemy cukier, sól i żółtka i ucieramy do białości. Następnie dodajemy otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej 10 minut .
Ciastka pieczemy w temperaturze 180°.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 7 mm i wycinamy ciastka. Układamy ciastka na blasze i pieczemy ok. 11 minut.

Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je przyozdobić. Zazwyczaj nie mam cierpliwości na przyozdabianie, ale u Bei choinki wyglądały przeuroczo, że postanowiłam się poświęcić i było warto.

Smacznego!

Oryginał: Kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe z kuchni Bei

3 thoughts on “Kruche ciasteczka z czekoladowo-pomarańczowe

  1. Ciesze sie bardzo, ze smakuja🙂 Ja tez dzis pieklam ostatnia partie😉

    Pozdrawiam serdecznie! I juz teraz zycze wspanialych, radosnych Swiat🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s