Babka imbirowa z bakaliami

Pyszna babka, wilgotna, lekko imbirowa z dużą ilością miękkich bakalii. Zrobiłam ją na Święta i znalazła swoich zwolenników🙂 Zdjęcie słabe, bo przy uwijaniu się świątecznym nie miałam swojego drugiego aparatu, ani czasu, z resztą praktyki też wciąż mi brak. Dużo lepsze zdjęcie znajdziecie na White Plate skąd pochodzi oryginał.

  • 125 g masła
  • 100 g cukru (najlepiej brązowego, u mnie był biały, więc dobrze dać go trochę mniej)
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl płynnego miodu, melasy lub syropu klonowego
  • 230 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g imbiru kandyzowanego (przepis znajdziecie tutaj, można też go kupić w sklepie)
  • 300 g bakalii (skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone żurawiny, rodzynki, śliwki, etc)
  • 1 łyżka alkoholu (dałam wódkę)

Bakalie wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą z alkoholem, tak żeby woda zakryła bakalie. Zostawiamy na czas przygotowania ciasta.

W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, następnie dodajemy miód. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir.

Do utartego masła dodajemy na przemian mąkę z dodatkami i mleko. Miksujemy.

Bakalie odsączamy na sicie. Pozwalamy im lekko przeschnąć.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.

Do masy dodajemy bakalie i imbir kandyzowany. Dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do formy.

Wstawiamy babkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu należy zostawic babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąć na talerz.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Przepis pochodzi z: White Plate

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s