Dlaczego pierogi są ruskie?

Zdjęcie by Eugene

U mnie w domu pierogi robiło się głównie na Wigilię i to z kapustą i grzybami smażone od razu na patelni. Wychodzą chrupiące i stanowią świetną przekąskę zamiast chipsów. I dorośli i dzieciaki je uwielbiają i zazwyczaj nie starcza ich dłużej niż do pierwszego dnia Świąt.

Na studiach przez pierwsze lata celebrowałam głównie mrożonki, moimi ulubionymi były pierogi ruskie. W sumie nigdy nie zastanawiałam się dlaczego ruskie są ruskie i czy faktycznie pochodzą z Rusi czy Rosji. Dzisiaj podczas pracowego obiadu padło to pytanie, a że moja ciekawość lubi być zaspokojona postanowiłam poszukać. Znalezienie odpowiedzi nie było trudne. Na stronie Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego znalazłam ciekawy felieton o losach pierogów obecnie zwanych ruskich.

Najkrócej rzecz biorąc ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie. Przed wojną popularne były one na Ukrainie, tam prawdopodobnie ze względu na ich oryginalne pochodzenie nazywano pierogami polskimi, gdy po II wojnie światowej gdy Lwów i okoliczne ziemie trafiły do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi, ale nie od Rosji, a od Rusi Czerwonej, czyli terenów Kresów Wschodnich. Najdłużej nowa nazwa pierogów nie przyjmowała się we Wrocławiu,  nie były już nazywane pierogami polskimi, ale lwowskimi, właśnie tam gdzie było najwięcej repatriantów  z Lwowa, a dla nich Lwów to nie była obca Ruś tylko ich dom.

2 thoughts on “Dlaczego pierogi są ruskie?

  1. Pingback: Pierogi ruskie « Kuchennie

  2. Nazwa pochodzi od województwa ruskiego które bylo w Polsce południowej za czasów gdy obszar Polski sięgał głęboko w południowe obszary Europy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s