Zapiekanka z wołowiną i purée (Cottage pie with cheese and mash)

Zapiekanka z wołowiną znaleziona na blogu „Kwestia smaku” jest pyszna. Jakiś czas temu widziałam jak Jamie Oliver robi podobną tylko w wersji rybnej i bardzo mi się spodobała idea zapiekanki z purée, a mięso mielone bardzo lubię, więc było to idealne połączenie. Drobne obawy przed dodaniem pietruszki do purée okazały się zbędne, smak nie jest mocno wyczuwalny, ziemniaki są po prostu trochę słodsze. Mimo braku sosu Worcester i chedarra zapiekanka wyszła świetna. Polecam.

Mięso:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, posiekana w drobną kosteczkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w małą kosteczkę
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml wrzącego bulionu wołowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (dodałam sos sojowy grzybowy)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (dałam suszony)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Purée:

  • 350 g ziemniaków
  • 350 g pasternaku lub pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
  • 60 g tartego sera Cheddar (dałam mieszankę salsami i suszonego parmezanu)

Przygotowanie:
Mięso: Na dużej patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu zeszklij nie rumieniąc cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez 5 minut. Dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier i smaż przez 1 minutę, następnie wlej gorący bulion i sos Worcestershire. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez 7 – 10 minut, aż większość płynu wyparuje. Dodać tymianek, dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłóż do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm (maksymalnie 2 litry pojemności).

Purée: Ziemniaki i pasternak lub pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odsącz, chwilę odparuj, dodaj mleko i gałkę muszkatołową, zrób gładkie purée praską do ziemniaków. Dopraw solą oraz pieprzem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyłoż purée na mięso, posyp tartym serem Cheddar. Piecz przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni (ja dodatkowo włączyłam funkcję grilla w piekarniku na kolejne 3 – 4 minuty, aby wierzch zapiekanki był bardziej zrumieniony i trochę chrupiący).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s