Cukier – muscovado, turbinado, demerara, itd.

Zainspirowana artykułem na Baking Bites postanowiłam uporządkować swoją wiedzę na temat ciemnego cukru.

Muscovado - zdjecie jensteele z flickr.com

  • Muscovado, nierafinowany brązowy cukier z silnym posmakiem melasy wytwarzany z trzciny cukrowej. Może występować pod nazwą cukier Barbados. Jest grubszy i bardziej lepki niż inne brązowe cukry. Może być spokojnie dodany do przepisów, gdzie występuje brązowy cukier, należy jednak minimalnie zmniejszyć ilość płynów.
  • Turbinado

    Turbinado - zdjęcie Pen Waggener z flickr.com

    Turbinado, cukier wytwarzany z trzciny cukrowej. Inna nazwa to demerara. Ma duże, jasnobrązowe kryształki. Zastosowanie turbinado możecie zobaczyć w przepisie na Imbirowe ciasteczka w cukrowej otoczce.

  • Trzcinowy brązowy cukier – występuje w wersji jasnej i ciemnej. Wersja jasna zawiera ok. 3,5% melasy, wersja ciemna ok. 6,5% melasy. Może być nierafinowany, rafinowany, bądź wyprodukowany przez dodanie melasy do białego cukru.

Źródła wiedzy:

Wikipedia Muscovado, Wikipedia Turbinado, Baking Bites

5 thoughts on “Cukier – muscovado, turbinado, demerara, itd.

  1. Nadal nic nie rozumiem, trudno to pojąć, bo mało wiem o produkcji cukru:P
    Czy cukry trzcinowe różnią się smakiem od cukrów buraczanych?
    Czy to chodzi bardziej o kwestię rafinowania? Zarówno cukry trzcinowe, jak i buraczane przed rafinowaniem są koloru brązowego, a po rafinowaniu białego?
    Dopiero po ponownym dodaniu melasy, cukry te zmieniają swój kolor i określane są mianem „cukru brązowego”?
    Jeśli znajdę w sklepie „cukier brązowy” to po prostu będzie to cukier biały barwiony melasą, a nie oryginalny cukier trzcinowy, bądź nierafinowany cukier buraczany?
    Jeśli cukier z trzciny cukrowej jest zabarwiany melasą to ta melasa pochodzi z trzciny cukrowej, czy komuś może się ubzdurać, że zabarwi go melasą buraczaną i na odwrót (chociaż z pewnością jest to nieopłacalne):P?

  2. Niezamundra, ja też wiem niewiele, to było takie moje podsumowanie tego co wygooglałam.
    Najbardziej charakterystyczny w smaku póki co dla mnie jest muscovado, ciężko go pomylić z innym, ma charakterystyczny smak i zapach
    A prawda jest taka, że chyba najlepiej dużo probować używać różnych cukrów, wtedy się człowiek wie o nich więcej, przynajmniej w kwestiach praktycznych

  3. Pingback: Pieczemy chleb! Chleb pszenno-żytni Old Milwaukee | aleWorek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s