Cynamonowe biscotti

W okresie przedświątecznym, gdy musiałam wybrać, które ciastka będę robić kolega mocno namawiał mnie na zrobienie biscotti. Biscotti to włoskie, słodkie sucharki podpiekane dwa razy. Wtedy się nie skusiłam, ale w końcu przyszedł czas na spróbowanie. Cynamonowe biscotti z blogu Joy the Baker wyglądały prześlicznie. Oczywiście zawsze, gdy robię coś pierwszy raz okazuje się, że powinnam lepiej rozplanować czas, szczególnie ze względu na podwójne podpiekanie. Ciasteczka mimo drobnych problemów wyszły pyszne, choć mocno słodkie. O dziwo koleżance, która ze słodyczy najbardziej lubi śledzie też smakowały.Biscotti są uzależniająco chrupiące, więc uważajcie.

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 soli
  • 225 g cukru
  • 84 g masła w pokojowej temperaturze
  • 1 jajko
  • 1 jajko żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na posypkę:

  • 112 g cukru (mi zostało sporo cukru, więc spokojnie można zrobić z połowy)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 ubite jajko

W misce wymieszaj razem mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce wymieszaj cynamon i cukier na posypkę.

W misce zmiksuj masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie żółtku. Dodaj ekstrakt z wanilii.

Dodaj wszystkie suche składniki wszystkie na raz. Wymieszaj wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Zagnieć ciasto i uformuj z niego dwa podłużne, dosyć cienkie ok 1-1,5 cm chlebki. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp przygotowanym wcześniej cukrem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chlebki przez 30 min. Wyjmij i przestudź przez 10 min. Pokrój na kromki ok. 1 cm grubości, ułóż na blasze i piecz jeszcze ok. 10-15 min odwracając po 7 min na drugą stronę.

5 thoughts on “Cynamonowe biscotti

  1. Pysznie chrupiące i fascynująco cynamonowe🙂 Żałuję, że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji, bo już się kończy to, co upiekłam…😉 Dzięki, Madziu

  2. Oooo, dopiero teraz zauważyłam, że już ktoś wypróbował ten przepis : )
    Mi też bardzo smakowały, takie fajne cynamonowe i chrupiące : )
    Pozdrawiam!

  3. Pingback: Czekoladowo-imbirowe biscotti « Kuchennie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s