Owsiane bułeczki

„Piekarnia po godzinach” w zeszłym tygodniu umieściła przepis na owsiane bułeczki. Wyglądały przecudnie, a do tego miały w sobie płatki owsiane. Oddałam się więc z pasją zagniataniu, odgazowywaniu i wreszcie kształtowaniu bułek. Ba, poświęciłam się nawet, żeby bułeczki były na śniadanie i od bladego świtu się nimi zajmowałam. To co mnie zdziwiło, że bułki bez żadnych sztucznych dodatków są tak leciutkie i puchate🙂 Niesamowite uczucie po raz pierwszy upiec bułki. Przepis cytuję za Piekarnią po godzinach z moimi kilkoma dopiskami.

Składniki:

  • 375 g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba)* dałam zwykłą
  • 125 g mąki pszennej razowej (100%)
  • 83 g płatków owsianych
  • 313 g wody (o temp. 24C)
  • 50 g mleka
  • 33 g płynnego miodu
  • 33 g oleju roślinnego
  • 11 g soli
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant – dałam 14 g świeżych drożdży
1. Mieszanie i zagniatanie
Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu.
2. Fermentacja główna
Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 min na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4C).
Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).
3. Dzielenie i kształtowanie ciasta
Następnego dnia, po ogrzaniu (1-2 godz. w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części (86g), lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze.
4. Ostatnia fermentacja
1 – 1 1/2 godziny w 24C (to jest temperatura w piekarniku, w którym zapalimy tylko żarówkę)
5. Pieczenie
Piec w 240C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220C i dopiekać jeszcze 10-15 minut.
Można również z ciasta upiec dwa średnie bochenki (w foremkach lub free-style) – procedura jak wyżej, jedynie wydłużyć czas pieczenia.

Przepis pochodzi z książki J. Hamlemana „Bread” p. 234. Proporcje podane przeze mnie to połowa wagi składników z przepisu oryginalnego.

* jesli Manitoba jest niedostępna, proponuje użyć mąki chlebowej tylko, o odpowiedniej wadze oczywiście ( tutaj ogólnie: 500g)
Manitoba-można kupić w Polsce min w Bomi ( dopisek Margot:))

3 thoughts on “Owsiane bułeczki

  1. Bułeczki ‚rasowe’…bardzo pięknbie Ci wyszły, wiem że pyszne bo moich już dawno nie ma, ale przymierzam się do powtórki…cieszę się że tak dużo dziewczyn piecze, to wspaniałe!
    pozdrawiam serdecznie.

  2. Pingback: Bread rolls with oats - Magda's Cauldron

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s