Pieczarki w sosie balsamicznym

Przepis pochodzi z książki Marty Gessler – „Kolory smaków”, ale tak naprawdę zwrócił moją uwagę gdy pojawił się na blogu Strawberries from Poland. Prawdopodobnie nie chodziło wcale o wyjątkowość przepisu, tylko o to, że Ania zasugerowała, że są świetne do wina. Sprawdziłam faktycznie z winem sprawdzają się bardzo dobrze, a do tego to jeden z tych przepisów, które nie zabierają zbyt wiele czasu🙂

Składniki:

  • 750 g małych pieczarek
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • pieprz
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki listków tymianku (ja nie dodałam)

Oliwę rozgrzewamy na patelni na dużym ogniu, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 5 min. Następnie solimy. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Mieszamy z brązowym cukrem, octem balsamicznym i łyżką wody. Gotujemy 5 min, aż objętość się sosu się zmniejszy o 1/3. Doprawiamy do smaku pieprzem. Przekładamy do miski gdzie możemy posypać je jeszcze tymiankiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s