Sałatka z mandarynkami, rzeżuchą i serem pleśniowym

Zobaczyłam ją na Epicurious.com . Była śliczna, miała mandarynki, miała ser pleśniowy. Rozważania czy należy dodać rukiew wodną czy rzeżuchę odłożyłam na bok. Rzeżucha jest łatwiej dostępna. Z racji mrozów i ciemności za oknem rzeżucha rosła prawie 2 tygodnie, ale w końcu dziś udało się przygotować sałatkę. Jest lanserska, wygląda cudnie i smakuje świetnie. Ostra i pikantne z przełamane słodyczą. Wygląda świetnie, a robi się praktycznie bez wysiłku.

Składniki na 2 porcje:

  • 5 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 szalotka (ja ominęłam)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garście rzeżuchy
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 5 mandarynek
  • ok. 80-100 g sera pleśniowego

Wymieszać w słoiku oliwę, sok z pomarańczy, ocet i poszatkowaną szalotkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressing można przygotować dzień wcześniej i tylko przed użyciem należy doprowadzić go do temperatury pokojowej.

Rzeżuchę wymieszać z drobno poszatkowaną cebulą i ułożyć na talerzu. Mandarynki obrać ze skórki, pokroić w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż 1 cm). Posypać serem pleśniowym. Polać dressingiem tuż przed podaniem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s