Udka z kurczaka z pomidorami i fasolką

Kurczaka wypatrzyłam u Dwóch Chochelek, gdzie jest cudowne zdjęcie, moje się do niego nie umywa, ale pewnie jeszcze długo nie będę sobie radzić z potrawami, które się dusi, smaży, a potem sos pryska po talerzu, ale fotografia to jedno, a smak to drugie. Udka smakują wybornie. Dawno nie jadłam tak dobrego kurczaka. Sos jest gęsty i aromatyczny, a fasolę uwielbiam… Prawdopodobnie wpływ na to miał również fakt, że od dłuższego czasu byłam znudzona mięsem z piersi z kurczaka. Jeszcze od czasów studiów było to mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów, w krótkim czasie, ale mój organizm chyba miał dość. Nóżki to powrót do dzieciństwa, kiedy to była zdecydowanie moja ulubiona część pieczonego kurczaka.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2/3 szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju i przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą cynamonu i goździków (dałam 3 całe).

Następnie dodajemy pomidory z zalewą, odsączoną fasolę i wino. Doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Zalewamy udka sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s