Najprostszy chleb bez zagniatania

Najpierw Mężczyzna wysłał linka do tego wideo, które znalazł u Kass Tylko w przepisie znowu były filiżanki i drożdże instant (mam w planie zakup łyżek do odmierzania, dwa przygotowania sobie w kuchni tabeli z przelicznikami), a podejrzewałam, że gdzieś na którymś blogu, ktoś musiał wypróbować ten chleb. Znalazłam przepis u Liski (właściwie w dwóch odsłonach, tu druga, różnią się tylko ilością drożdży). Przepis nie jest identyczny chyba jak z New York Times’a, ale są bardzo podobne. A chleb wyszedł świetny, z mocno chrupiącą skórką. Ładnie wyrośnięty, sprężysty. Niestety nie posiadamy garnka, zamiast tego użyliśmy gęsiarki (dopiero teraz dowiedziałam się, że tak ten garnek się nazywa, u mnie to zawsze był po prostu duży podłużny garnek, w którym często się odgrzewa gołąbki ;)) A chleb jest genialny w swej prostocie. Po tych pierwszych chlebach, które trzeba co 2 godziny ugniatać, odgazowywać, wkładać, lub wyjmować z lodówki ten chleb robi się banalnie, szkoda tylko że zrobiliśmy z jednej porcji…

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (znalazłam w Realu na dziale z żywnością ekologiczną)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 gram świeżych drożdży
  • 320 g wody

Wszystkie składniki mieszamy w misce przez 30 sekund, tak tylko, żeby się połączyły. Następnie przykrywamy i odstawić w temp pokojowej na 12-18 h.
Następnie oprószamy blat solidnie mąką i składamy ciasto najpierw na kwadrat o dł. 35 cm, następnie złożyć go na pół i jeszcze raz na pół – powinien powstać kwadrat o boku ok. 18 cm.
Przekładamy ciasto do wyrastania (my włożyliśmy ciasto już do garnka wysmarowanego olejem), przykryte ściereczką, na ok. 1 h. Powinno podwoić objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 225 st. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy garnek.
Pieczemy ok. 20 minut, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10-20 minut. My dopiekaliśmy trochę dłużej, pewnie dlatego, że garnek, który wstawialiśmy do piekarnika był zimny.
Skórka powinna być rumiana.
Studzimy na kuchennej kratce.

One thought on “Najprostszy chleb bez zagniatania

  1. Pingback: Ciasto z owocami i marcepanem « Kuchennie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s