Najprostszy chleb bez zagniatania

Najpierw Mężczyzna wysłał linka do tego wideo, które znalazł u Kass Tylko w przepisie znowu były filiżanki i drożdże instant (mam w planie zakup łyżek do odmierzania, dwa przygotowania sobie w kuchni tabeli z przelicznikami), a podejrzewałam, że gdzieś na którymś blogu, ktoś musiał wypróbować ten chleb. Znalazłam przepis u Liski (właściwie w dwóch odsłonach, tu druga, różnią się tylko ilością drożdży). Przepis nie jest identyczny chyba jak z New York Times’a, ale są bardzo podobne. A chleb wyszedł świetny, z mocno chrupiącą skórką. Ładnie wyrośnięty, sprężysty. Niestety nie posiadamy garnka, zamiast tego użyliśmy gęsiarki (dopiero teraz dowiedziałam się, że tak ten garnek się nazywa, u mnie to zawsze był po prostu duży podłużny garnek, w którym często się odgrzewa gołąbki ;)) A chleb jest genialny w swej prostocie. Po tych pierwszych chlebach, które trzeba co 2 godziny ugniatać, odgazowywać, wkładać, lub wyjmować z lodówki ten chleb robi się banalnie, szkoda tylko że zrobiliśmy z jednej porcji…

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (znalazłam w Realu na dziale z żywnością ekologiczną)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 gram świeżych drożdży
  • 320 g wody

Wszystkie składniki mieszamy w misce przez 30 sekund, tak tylko, żeby się połączyły. Następnie przykrywamy i odstawić w temp pokojowej na 12-18 h.
Następnie oprószamy blat solidnie mąką i składamy ciasto najpierw na kwadrat o dł. 35 cm, następnie złożyć go na pół i jeszcze raz na pół – powinien powstać kwadrat o boku ok. 18 cm.
Przekładamy ciasto do wyrastania (my włożyliśmy ciasto już do garnka wysmarowanego olejem), przykryte ściereczką, na ok. 1 h. Powinno podwoić objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 225 st. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy garnek.
Pieczemy ok. 20 minut, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10-20 minut. My dopiekaliśmy trochę dłużej, pewnie dlatego, że garnek, który wstawialiśmy do piekarnika był zimny.
Skórka powinna być rumiana.
Studzimy na kuchennej kratce.

Reklamy

One thought on “Najprostszy chleb bez zagniatania

  1. Pingback: Ciasto z owocami i marcepanem « Kuchennie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s