Ciastka z granolą

Te ciastka udowodniły, że zniosą dużo błędów, a i tak będą rozchwytywane. Ja natomiast się przekonałam, że czasami powinnam odpuścić kolejny przepis, który mnie niesamowicie kusi i po prostu odpocząć. Przy tych ciastkach należy przede wszystkim nie włączać termoobiegu, pilnować, żeby ciastka się nie przypaliły, jeśli widzimy, że ciastka się wciąż nie dopiekły, a bakalie na wierzchu zaczynają się przypiekać za mocno przykryć ciastka folią aluminiową i generalnie nie trzymać ich za długo w piekarniku, bo będą za twarde. Moje trochę przesuszyłam (moczone w kawie smakowały świetnie), ale branie miały niezłe. Przepis pochodzi z Baking Bites

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g rozpuszczonego masła
  • 67 g cukru
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • granoli
  • 16 łyżek granoli
  • 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 48 g orzechów

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier brązowy. W drugiej misce wymieszaj ostudzone  masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Wlej wszystko do miski z suchymi składnikami i wymieszaj aż się połączą.

Wsyp granolę, czekoladę i orzechy i wymieszaj.

Kształtuj ciasto w małe kulki i układaj je na blasze wysłanej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając. Piecz ok 15 min. Ciastka powinny być przyrumienione.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s