Muffiny jabłkowo-bananowe

Odkryłam bloga Anja, wokół jest wiele świetnych blogów, wiele mi przypadło do gustu, ale ten blog trafił w moje gusta kulinarne. Dużo bakalii, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej w wypiekach. Sałatki proste i w większości z łatwymi do zdobycia składnikami. Na pewno wypróbuję nie jeden przepis. Na pierwszy strzał poszły muffinki z dużą ilością jabłek i bananów.  Dwa jabłka, dwa banany, odrobina mąki, olej, miód i przyprawy, wydały się idealne na w miarę zdrową przekąskę. Muffiny wyszły bardzo małe, takie zupełnie niemuffinowe  „wypierdki”, ale są dobre, bo to bardziej zapiekane owoce niż klasyczne ciastowe babeczki, są bardzo wilgotne i niewiele w nich ciasta.

Składniki na ok. 8 muffinek:

  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 rozgniecione banany
  • 2 starte jabłka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej rozgniatamy banany, dodajemy olej, miód, ekstrakt. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy. Dodajemy starte jabłka. Mieszamy. Przekładamy ciasto do blaszki na muffinki. Pieczemy ok. 30 min. Muffinki powinny się zarumienić.

2 thoughts on “Muffiny jabłkowo-bananowe

  1. już na pierwszy rzut oka wydają się tymi z kategorii zdrowych
    ja też należę do wielbicieli babeczek, które mają więcej dodatków niż ciasta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s