Tarta z kiełbasą i fasolą

Do tart wytrawnych to chyba trzecie podejście i jak na słodko mi bardzo smakują tak wielką entuzjastką tart obiadowych nie będę. Natomiast Mężczyzna i owszem. W każdym razie miło było zjeść coś zupełnie innego, szczególnie, że kiełbasę ostatnio jadam rzadko.Tartę jedliśmy z sosem czosnkowym pasuje idealnie. Przepis cytuję za Olą z Kulinarne.info.

Składniki na ciastotarta z kielbasa i fasola

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
  • ¼ szklanki wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 150 g suchej dobrej jakości kiełbasy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 150 g pieczarek

Składniki na sos

  • kilka plasterków drobno pokrojonego żółtego sera
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • oregano
  • sól
  • odrobina papryki

Mąkę i posiekane nożem masło mieszamy. Dodajemy wodę, olej i sól i zagniatamy ciasto. Czynność wykonujemy szybko i zdecydowanie, zrobienie ciasta nie powinno nam zająć dłużej niż 10 minut.

Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie możemy zająć się farszem.

Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy kilka minut na odrobinie oleju. Dodajemy fasolę i mieszamy.

Ser, jajka, mleko i śmietanę mieszamy w osobnym naczyniu. Do sosu dodajemy przyprawy.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wypełniamy nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180˚C piekarnika.

Po tym czasie podsmażoną kiełbasę, pieczarki i fasolę nakładamy na podpieczony spód i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Tartę możemy jeść na ciepło zaraz po upieczeniu, a także już schłodzoną. Możemy ją podawać samą lub na przykład z sosem majonezowo – czosnkowym. Smacznego :)

tarta z kielbasa i fasola

5 thoughts on “Tarta z kiełbasą i fasolą

  1. Robiłam w swoim zyciu tylko dwie tarty i obie wytrawne. Na Twoją bym się skusiła z miłą chęcią, a farsz byłby rewelacyjny na ciasto drożdżowe.

  2. Pyszna🙂 Dołączyła do naszej listy pt. „Można zrobić, jak ktoś do nas przyjdzie”. Co prawda zapiekałam ją tylko 20 min (powiedzmy, że okoliczności mnie do tego zmusiły ;)), ale i tak dobrze się upiekła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s