Babka orzechowa

Jakoś rzadko robię baby drożdżowe, za to mam sentyment do zwykłych babek. Wybrałam więc zwykłą ucieraną babkę tyle, że z orzechami.

Przy orzechach drobna uwaga – nim poszatkujecie/pokroicie orzechy przejrzyjcie czy nie ma tam skorupek, bo ja u siebie parę przegapiłam. Ale wszyscy żyją. I tak nic nie pobije ciasta z wiśniami czy czereśniami, które robiłam jeszcze w podstawówce. Trafiłam na słoik z owocami z pestkami. Kolega, który mnie wtedy podrywał omal się nie udławił, ale wolę sobie wmawiać, że to mój urok był. Ciasto zjadł do końca😉

Bardzo dobra babka. Nie za słodka. Idealna „do łapki”. Idealna dla faceta, który nie lubi zbyt słodkich ciast. Przepis od niezawodnej Dorotuś.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (może być czubata)
  • 1 cukier waniliowy – 16 g
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych) – ja dałam włoskie
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych) – ja dałam włoskie
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w garnuszku. Gotujemy (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdejmujemy z palnika. Studzimy, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao – przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę.

Do miksera wlewamy przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypujemy przesiane składniki, dodajemy żółtka, posiekane orzechy – wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarowujemy masłem, wysypać bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub polać polewą.

Kuchnia Wielkanocna 2010

One thought on “Babka orzechowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s