Ciasteczka kokosowe z lekką nutą cytrynową

Kolejne ciasteczka od Anji. Jak zawsze w przypadku przepisów Anji, są tak zdrowe jak to możliwe, mają niewiele masła w sobie, a do tego są urocze, że nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić. Takie małe kokosowe kuleczki. Bardzo sympatyczne ciasteczka, takie na jeden gryz. Niezbyt słodkie, ale niczego im nie brakuje.

Miałam trochę za mało kokosu na końcowym etapie obtaczania dlatego zastąpiłam go płatkami migdałowymi. Smakują też bardzo dobrze, tylko gorzej się przyczepiał do ciastek.

Składniki:

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna (dokładniej starta z niej skórka)
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + jeszcze trochę do obtoczenia
  • szczypta soli
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj wiórki kokosowe.Zrób kulkę z ciasta, owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki na ok 30 min,  żeby ciasto było trochę twardsze i lepiej dawało się formować.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Z ciasta rób małe kulku wielkości wisienek. Obtaczej je w wiórkach kokosowych i układaj na blasze. Piecz ok 18 minut.
Ciastka zrobią się trochę bardziej płaskie podczas pieczenia.

6 thoughts on “Ciasteczka kokosowe z lekką nutą cytrynową

  1. ślicznie wyglądają
    lubię takie nie do końca idealne kształty
    i te płatki migdałów co nie do końca chciały się przyklejac – wyglądają super

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s