Jeden z zwykłych, codziennych chlebów. Znalazłam go na blogu Moje ekspresje kulinarne. Bardzo lubię chleby z dodatkiem płatków owsianych. Chleb się bardzo łatwo i bardzo szybko robi. Zrobiłam 2 bochenki, na drugi zabrakło mi sezamu do posypania więc posypałam słonecznikiem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżki sezamu + 3 na posypanie
- 1 łyżeczka miodu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (ja dałam 14g świeżych)
- 2/3 szklanki płatków owsianych
Wodę mieszamy z mlekiem, dodajemy drożdże i miód, mieszamy. Następnie wsypujemy płatki i pozostawiamy na 15 minut.
Mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, sezam, oliwę i namoczone płatki owsiane. Ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. Wyrabiamy około 5 minut, ma być jednolite i lekko lepkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1h i 45 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wyjmujemy, formujemy podłużny bochenek i wkładamy do natłuszczonej keksówki.
Kolejny raz zostawiamy do wyrośnięcia na 35 -40 minut. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 38 minut w 195 °C.
Bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu, a pozatym piękny ci wyszedł 🙂 Pozdrawiam
To ja dziękuje za przepis, lubię takie niewymagające specjalnego wysiłku chlebki 🙂
Nie możesz tak szybko dodawać nowych przepisów bo nie nadążam z produkcją:)
Oj to jeszcze chyba sprzed dwóch tygodni miałam zapasy przepisowe. Teraz będzie wolniej 🙂
Zrobiłam! pyszny ale mi trochę mało wyrósł i mokry jest.
Uuuu to nie dobrze. Mój nie był mokry, owszem trochę klapnął po nacięciu w foremce, ale nie było najgorzej. Ktoś w komentarzach u Gosi też pisał, że wyszedł wilgotny, to pewnie kwestia mąki, ale dobrze, że jest smaczny 🙂
http://kuchenneboogiewoogie.blogspot.com/2010/04/chleb-z-patkami-owsianymi.html
mój taki – muszę nad nim popracować bo pyszny:)
brzmi i wygląda bardzo apetycznie, robię podobny ale bez miodu i wyrabiania, a zamiast płatków, są otręby
O ciekawe 🙂 Może kiedyś spróbuję. Szkoda tylko, że jest tak mało czasu, a tyle rzeczy do zrobienia 🙂
zwykły i codzienny..
dla mnie każdy domowy chleb jest niezwykły
A ja mam swoich faworytów 😉
Smakowicie wygląda. Właśnie jestem na etapie poszukiwania przepisu na dobry chleb. Postaram się wypróbować 🙂
Chleb wyglada apetycznie 🙂