Ciasteczka babcine

Uwielbiam ciasto kruche. Na blogach kulinarnych zachwycają się ciastem drożdżowym, a ja uwielbiam kruche. Mój zachwyt sponsoruje nowy (pierwszy prawdziwie własny, pierwszy, którego środek sam się kręci, nie wiedziałam, że nawet technologia wałków poszła do przodu) wałek, spora ilość masła i cukier.

Kiedy zobaczyłam te ciasteczka w książce Agnieszki Maciąg „Smak życia” wiedziałam, że muszę je zrobić. Dawno nie robiłam najprostszych ciastek, a te są w sumie banalne i genialne. Przepis pochodzi z pisma „As” rocznik 1937, co dodaje tym ciastkom uroku.

A ciasto kruche. Cóż na początku jest oporne. Jak wiadomo powinno się je szybko zagnieść z zimnych składników. Jak widziałam tą sypką masę, to doszłam jak zwykle do wniosku, że to niemożliwe, za dużo mąki. No, ale w sumie zawsze tak jest a potem „ta da” i mamy pięknie zagniecione ciasto. Zeszło chwile nim ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Oczywiście wszystko działo się z duszą na ramieniu, bo przecież to trzeba ciasto raz dwa zagnieść, a ja zawsze mam wyrzuty sumienia ze za długo się z nim bawię, ze za cieple i ze wszystko źle. Do tego miska była za mała. W końcu desperacko przerzuciłam wpół wyrobione ciasto na blat i od razu lepiej. Ciasto wyszło super, piękna kulka, obyło się bez dosypywania mąki. Tylko tyle co do rozwałkowania.

No i potem to wałkowanie, bajka, wykrawanie, też. Uwielbiam ciasteczka. Są urocze. Ciasto kruche jest urocze. Ten przepis jest uroczy. Jak pisała Joy the baker, ze uwielbia masło i cukier, że to poezja i nie należy myśleć o probie redukowania tych składników wszędzie, bo cóż niektóre przepisy tego wymagają, ten wymaga. Ciastka są pyszne. Dobrze,ze zrobiłam je niecałe 24 godziny przed przyjściem znajomych, bo inaczej zjadłabym je pewnie sama. Oj zdecydowanie jestem w takich chwilach egoistka. Właśnie zjadłam ostatnie.

ciastka kruche

Składniki na ok. 30-40 ciastek

  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na posypkę

  • 20 migdałów słodkich
  • 4 migdały gorzkie (jeśli takie zdobędziemy)
  • gruboziarnisty cukier kryształ
  • 1 białko

Cukier i mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone drobno masło. Dodajemy śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka. Smarujemy białkiem. Posypujemy cukrem i posiekanymi drobno migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 minut aż będą złote.

ciastka kruche

12 thoughts on “Ciasteczka babcine

    • Spróbuj tych może będą podobne. Ja zawsze uwielbiałam ciastka mojej babci przyjaciółki, już doszłam do tego, że musiały być pieczone na amoniaku, kiedyś spróbuję je odtworzyć

  1. O, świetny przepis! Właśnie szukałam czegoś na takie ciasteczka, zaraz go wypróbuję. Fantastycznie, ze go zamieściłaś – wielkie dzięki :))

    pozdrawiam serdecznie🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s