Crumble z rabarbarem

Zaczął się czas na nowe warzywa i owoce. Wiosna, wiosna… Przeglądanie blogów kulinarnych skutkuje ochotą na masę rzeczy. Na blogach zagranicznych już królują truskawki, u nas na nie trzeba jeszcze poczekać, ale póki co pojawił się rabarbar. W domu mam antymiłośnika rabarbaru, ale tak strasznie dawno nic z rabarbarem nie jadłam, gdzieś tam dawno temu sąsiadka robiła ciasto z kruszonką i rabarbarem, był też kompot rabarbarowy. Tak więc mały pęczek rabarbaru zdobył moje serce i tylko zmysł praktyczny podpowiadał, że może być go ciut za mało.

Moje pierwsze crumble. Kojarzy mi się bardzo amerykańsko.

Był niedzielny poranek. Mężczyzna spał w najlepsze, ale przecież i tak nie lubi rabarbaru. Ja i rabarbar sam na sam. Zaczęło się dobrze, do momentu, gdy przypomniałam sobie, że posiadam minimalną ilość masła, ale miałam też minimalną ilość rabarbaru, więc powinno się udać.U Liski był przepis z małą ilością masła, ale za to trzeba by było włączyć morderczego robota… Ciekawe co by powiedział Mężczyzna… Ja też lubię spać wolałam nie sprawdzać. U Dorotuś też był dobry przepis, do momentu, gdy przypomniałam sobie, że nie mam płatków migdałowych. Ale mając tyle przepisów dało się coś zrobić. Co prawda nad kruszonką muszę popracować, za bardzo sypka wyszła, ale cóż to moja druga kruszonka w życiu, zgłoszę się do Taty po wskazówki kruszonkowe, mój Tata jest dla mnie mistrzem ciasta drożdżowego.

A crumble pachnie niesamowicie, jest lekko kwaskowe, idealnie komponuje się z śmietaną ubitą z cukrem waniliowym własnego wyrobu.

O rabarbarze

Jak przyrządza się rabarbar? Odcinamy liście, bo zawierają dużo kwasu szczawiowego, bo jest szkodliwy dla organizmu. Obieramy rabarbar ze skórki, chyba, że jest bardzo młody i kroimy. Ze względu na wspomniany kwas nie należy jeść rabarbaru na surowo, tylko gotowany, smażony itp. gdyż wtedy traci jego większość .

crumble z rabarbarem

Składniki na 2 porcje

  • 300 g rabarbaru
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę
(jeżeli chcecie bardziej owocowe niż kruszonkowe crumble, zróbcie kruszonkę z 2/3 porcji)

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżka (z czubkiem) cukru demerara
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • szczypta cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Na patelni żeliwnej, lub w garnku (nie polecam na patelni teflonowej, bo ją sobie porysujecie) rozpuszczamy cukier. Gdy się skarmelizuje dodajemy do niego małymi porcjami rabarbar (ja wrzuciłam na raz, rabarbar był chłodny więc karmel mi momentalnie zgęstniał, chwilę zajęło nim wrócił do płynnej postaci). Gotujemy kilka minut, żeby cukier dobrze rozprowadził się po rabarbarze i lekko się poddusił.

Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski. Rozcieramy składniki, tak by przypominały kruszonkę.

Do naczynia żaroodpornego naczynia przekładamy rabarbar i wykładamy na niego kruszonkę. Pieczemy 20 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

crumble z rabarbarem

11 thoughts on “Crumble z rabarbarem

  1. nie lubię rabarbaru podobnie jak mężczyzna:) ale może się skuszę… ja robiłam na imieniny teścia crumble z jabłek, bananów, kiwi i fig – smaczne wyszło ale póki co moje the best jest z malinami i borówkami!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s