Cukier waniliowy

Chodząc po blogach można dowiedzieć się całej masy przydatnych rzeczy, np. że można zrobić cukier waniliowy i nie wydać na niego fortuny. Tak prawdziwa wanilia w zwykłych sklepach jest bardzo droga, ale na Allegro już nie. Jedna laska wanilii w zależności od rodzaju to wydatek ok. 1-2 zł. Na pół kilo cukru waniliowego wystarcza jedna laska wanilii, czyli ponad 30 opakowań prawdziwego naturalnego cukru waniliowego i właściwie nic przy tym nie robicie, bo cukier robi się praktycznie sam…Spróbujcie go dodać np. do bitej śmietany. Pycha…

Przepis znaleziony u Dorotuś.

Składniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskorbujemy nasionka, mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2-3 części i zakopujemy w cukrze. Zamykamy pojemnik, potrząsamy i zostawiamy na 1-2 tygodnie, po tym czasie możemy z niego korzystać.

10 thoughts on “Cukier waniliowy

  1. od dawna już planuję domowy waniliowy cukier. i zapominam wciąż. a przecież wystarczy tylko kupic laskę wanilii.. może dwie. i cieszyc się cudnym aromatem. niebawem.

    • Wierz mi, mi chyba ze 2 miesiące zajęło nim zmobilizowałam się do zakupu wanilii. Ale w końcu się udało, od razu zrobiłam większy zapas🙂

  2. Pingback: Ekstrakt waniliowy « Kuchennie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s