Cytrusada

Dzisiaj w końcu dotarłam do kuchni na dłużej. Tydzień był szalony, po ponad półtora tygodnia nic nierobienia, nagle zabrakło czasu na cokolwiek. Dzisiaj piekłam ciasto cytrusowe, dużo było w nim skórki, mało soku. Stąd też cytrusada. W sumie wyszła bardziej jak sok, lekko szczypiąca w język, ale bardzo fajna. Tak na prawdę można dowolnie miksować cytrusy, ilość wody i miodu. Jeszcze tylko, żeby było dużo słońca i będzie idealnie.

Bazą był przepis Polki.

Składniki

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 50 g miodu
  • ok. 500 ml woda mineralna

Miód rozpuszczamy w garnuszku z 50 ml wody. Wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z pomarańczy, cytryn i limonki uzupełniamy wodą mineralną (w zależności od upodobań gazowaną lub nie). Mieszamy. Przelewamy lemoniadę przez sitko. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie, czy wystarczająco rozcieńczone. Nalewamy do szklaneczki, wrzucamy kostki lodu.

5 thoughts on “Cytrusada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s