Deser mascarpone z jagodami

Mascarpone ma to coś. Hmm… może dlatego, że nie jest super zdrowe, ale to nabiał, a nabiał jest zdrowy, tak?

Nie jestem osobą specjalnie deserową. Łatwiej mi skusić się na upieczenie ciasta czy ciasteczek niż zrobienie deseru, a pamiętam czasy, gdy chodziło się do koktajl baru na desery z galaretką, bitą śmietaną i owocami…

Ale zobaczyłam deser z bloga Twoje&Moje. Oj mascarpone ma w sobie definitywnie to coś, więc każdy pretekst jest dobry. Deser wychodzi mocno kremowy, następnym razem dodam do niego chyba jeszcze pokruszonych ciastek i jeszcze więcej owoców. Miła odmiana od ciast i ciasteczek🙂

PS. Dodałam ameretto. Tak to był właśnie brakujący składnik. Można nie dodawać ciasteczek, ale ameretto – mmm…. Niebo w gębie…

deser mascarpone

aSkładniki na 4 porcje

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 żółtka + 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g dowolnych owoców
  • trochę amaretto, albo innego alkoholu
  • ewentualnie pokruszone ciastka

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, aż masa będzie bardzo jasno. Do żółtek dodajemy po łyżce mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką.

Śmietankę ubić na sztywno i dodajemy ją do masy z serka i żółtek.

Nakładamy do pucharków, posypujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby deser stężał.

4 thoughts on “Deser mascarpone z jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s