Sos barbeque (sos do grilla)

Jedliście kiedyś sos barbeque? Ja nie ;)  Ale wyglądał ładnie, a my jechaliśmy na grilla. Przepis z bloga Kayotic Kitchen. Sos obfotografowany w ostatniej chwili, w związku z czym wygląda jak szybko obfotografowany sos. Brakowało tylko żeberek, do których wydaje się stworzony.

Sos, gdy go spróbowaliśmy przed grillowaniem wydawał się zbyt słodki, dodaliśmy trochę soku z cytryny, ale gdy sos spotkał kiełbaski i mięsko okazało się, że jest idealnie wyważony.


Składniki:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/4 szklanki białego octu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego (ja dałam kukurydziany)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 1/2 łyżki żółtej musztardy (dałam jakąś zwykłą stołową)
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z jednej cytry
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • trochę tabasco
  • sól

Siekamy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy do garnka. Dodajemy ketchup, ocet, brązowy cukier, syrop, sok z cytryny, sos worcestershire, sos chili, sok z cytryny, tabasco, olej i musztardę. Mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, przyprawiamy solą.

Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Aby sos miał gładką konsystencję najlepiej zmiksować go w blenderze.

2 thoughts on “Sos barbeque (sos do grilla)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s