Pstrąg z masłem czosnkowym

To jest ryba, a dokładniej pstrąg. Przed sobotnim obiadem.

Poniżej w wersji tuż przed samym posiłkiem. Pstrąg był mrożony. Do tej pory jeśli jedliśmy ryby to były to filety, więc nie jestem ekspertką w robieniu ryb. U Jamiego przeczytałam, że ryba pieczona w całości jest lepsza, ości lepiej rozprowadzają ciepło i im bliżej kręgosłupa tym rybka smaczniejsza. Pstrąg był smaczny, nawet bardzo. Z chęcią przeprowadzę się gdzieś, gdzie świeże ryby są łatwo dostępne i zostanę ekspertką od ryb. Oczywiście dla Was😉

Baza przepisu z bloga My cuisine.

Składniki:

  • pstrąg (po jednym na osobę)
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • tymianek lub rozmaryn

Jeśli ryba ma skrzela należy je usunąć (w rybie ze sklepu też mogą być).

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj przyprawy, oliwę i wymieszaj wszystko na pastę.

Wysmaruj dokładnie pstrągi mieszanką, umieść je na kawałku folii aluminiowej i ułóż w żaroodpornym naczyniu na grzbiecie, brzuszkiem do góry.

Do środka ryby włóż po łyżce masła czosnkowego.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, do momentu aż skórka się zarumieni i zacznie odstawać na brzegach. Pod koniec pieczenia można rozwinąć folię, aby ryby nabrały więcej koloru.

5 thoughts on “Pstrąg z masłem czosnkowym

    • Ja stwierdziłam, że cena taka sama prawie jak cena piersi z kurczaka. Na pewno mniej mięsa niż w piersi, ale chyba najwyższa pora jeść rzadziej mięso i ryby, ale za to lepsze. Ostatnio nawet to się udaje🙂 Szczególnie, że wybór warzyw jest taki niesamowity🙂

  1. jak dawno nie jadłam rybki… a pstrąga?! z dwa lata chyba!
    pierwszy raz miałam okazję go kosztować… hm. dawano, w każdym razie ;p pamiętam, musiałam go sama wtedy złowic, na wakacjach w Karkonoszach ;]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s