Często zdarza się, że gotujemy coś wieczorem na następny dzień na obiad, pakujemy do pojemniczków i następnego dnia okazuje się, że jedzenie było pyszne. Tak było z solą w sosie cytrynowo-śmietanowym. Owszem wiem, że ryby się skrapia sokiem z cytryny, ale nie spodziewałam się, że taki mocno cytrynowy smak może mi zasmakować. Komponuje się idealnie. Przepis z książki Marty Gessler „Kolory smaków”. Pisałam już kiedyś o tej książce, ale za każdym razem nie mogę się nadziwić. Kiedy pierwszy raz przeglądałam tą książkę pomyślałam, że te przepisy to jakieś za wymyślne, zupełnie nie w moim stylu. Zdjęcia ładne, trochę zbyt abstrakcyjne, żeby zachęciły do jedzenia. Ale gdy kupiłam książkę ze względu na cenę i właśnie zdjęcia okazało się, że przepisy są genialne – bardzo proste, z małą ilością składników, ale świetnym smaku, a zdjęcia owszem są często abstrakcyjne, ale genialne. Uwielbiam abstrakcję i chciałabym umieć tworzyć takie kompozycje.
Ale wracając do jedzenia. Pierwszy sos wg Marty Gessler zniknął w ramach codziennych obiadów. Dzisiaj zrobiłam dorsza z sosem koperkowym. Z racji lenia potrzebowałam czegoś prostego, właściwie to nie chciało mi się zajrzeć do książki, żeby sprawdzić przepis. Dodałam sporo cytryny. To w sosie najważniejsze. Reszta to tylko dodatek.
Przepis na rybę w sosie cytrynowo-śmietanowym wg Marty Gessler:
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki masła
- 1/2 kg soli
- 150 ml białego wina
- 150 ml śmietany 36%
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 płaska łyżeczka cukru
Cebulę drobno siekamy, następnie wrzucamy na patelnię i smażymy póki się nie zeszkli. Na niej układamy płaty soli, zalewamy winem i dusimy ok. 10 min. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny. Przyprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Wersja uproszczona z sosem koperkowym
- olej
- 2 filety ulubionej ryby
- mąka do obtoczenia ryby
- pęczek koperku
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- mały kubeczek śmietany 18%
- sól
- pieprz
Filety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron aż będą rumiane.
Na drugiej patelni wlewamy trochę oleju lub masła. Wrzucamy posiekany koperek. Smażymy chwilę. Połowę wody mieszamy je z mąką, tak żeby nie było grudek. Resztę wody dodajemy do koperku. Po chwili dodajemy naszą mączną mieszankę. Mieszamy, dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy chwilę. Zestawiamy z patelni.
Oba sosy od razu sobie zapisuje 🙂 Taka rybka musi byc pyszna. Ja tez lubie duuuzo cytryny 🙂
Ksiazke Marty Gessler tez mam 🙂 Udalo mi sie ja kiedys kupic w Krakowie w promocji. Tylko ja jakos nie moge sie jeszcze do tych przepisow przekonac i moze dlatego jeszcze nic z niej nie robilam. Najwyzszy czas sprobowac 🙂
Majka, spróbuj, ja się bardzo miło rozczarowałam.
Ja jestem rybojadem i uwielbiam wszelkie innowacje w zakresie przyrządzania ryb. Z cytryną – nie wpadałbym na to – a dodatkowo nie przepadam za kwaśnymi potrawami. Ale skoro piszesz, że miałaś podobne obawy, a wyszło pysznie, to pewnie spróbuję. No i nie wiem, czy 2 wersja sosu prostsza – w końcu trzeba jeszcze 2 patelnię wyjąc, ba wyją, potem umyc! Pozdrawiam.
Kinga, pewnie jakby się uprzeć to by się dało zrobić ten sam sos na patelni z rybą.
Bardzo ciekawy przepis, zapisuję, bo na ryby mam ostatnio wielką ochotę, a jeszcze większą na podanie ich w ciekawy sposób.
Pozdrawiam:)
Sosy zapisuję, bo bardzo do mnie przemawiają 🙂 A rybkę kupię sobie już jutro, bo dzisiaj nie dam rady zaliczyc sklepy :)*
Oh dear. My computer doesn’t want to translate this page. It looks so delicious though that it’s jumping right off the screen! xoxo
Redmenace, my computer translate it without problem, maybe it was only temporary problem. Thanks for nice comment.
Zrobiłam z sosem koperkowym, ale jak dla mnie był bardziej cytrynowy niż koperkowy. Więc następnym razem dam więcej koperku i mniej cytryny. Bo myślę, że na pewno będzie „następny raz” 🙂
Anna-Maria, mam nadzieję, że będzie Ci smakować
Szarlotek, udało się dotrzeć do sklepu?
Zoś, ja lubię jak jest cytrynowy, sam jest średni, ale z rybą bardzo do mnie przemawia 🙂 Cieszę się, że będzie następny raz
Cześć!
Właśnie udało mi się zrobić rybkę w sosie koperkowym. Genialny smak i konsystencja.
Nigdy jeszcze tego nie robiłam, ale ze względu na dzisiejszy dzień wypadało spróbować czegoś nowego. 🙂
Oczywiście musiałam za dużo nalać cytryny bo bardzo dobrze ją czuć, następnym razem dodam troszeczkę mniej ;p
Dziękuję za tak dobry przepis, na pewno polecę go znajomym.
Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę. Wieki minęły odkąd wypróbowałam ten przepis, może najwyższa pora do niego wrócić.