Bakłażan zapiekany z ziemniakami

No i wróciliśmy. Wakacje dobra rzecz. Jeszcze ostatnie dwa dni się urlopowaliśmy już w domu powoli wracając do rzeczywistości.

W ramach pamiątek z podróży przywieźliśmy ze sobą dwie książki na temat maltańskiej kuchni. Maltańska kuchnia ma dużo wpływów śródziemnomorskich. Bardzo popularne są makarony. Ja najbardziej byłam zachwycona ichnimi wytrawnymi ciastkami, tzw. pastizzi. Miał to być pierwszy maltański przepis, który chciałam zrobić, ale szczerze powiedziawszy troszkę objadłam się pastizzi na Malcie, a w sklepie były przepiękne bakłażany. To chyba jedne z piękniejszych warzyw, były takie błyszczące, ciemne, krągłe.

Przepis na bakłażana też znajduje się wśród maltańskich przepisów. Nie jest to coś czego byście się nie spodziewali. Faszerowany bakłażan pieczony z ziemniakami. Sprytne rozwiązanie. Autor podaje, żeby obgotować bakłażana przed wrzuceniem do piekarnika. Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak to wpływa na smak, zazwyczaj przygotowywałam go klasycznie przecinając na pół, posypując solą, pozbywając się soku wraz z goryczą, a następnie faszerując i zapiekając. Może wam uda się ocenić czy warto bawić się w podgotowywanie.

Przepis z książki „A guide to Maltese cooking” Francisa Darmanina

baklazan zapiekany

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego)
  • 1 wybełtane jajko
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przekrajamy bakłażany na pół i moczymy je przez pół godziny w osolonej wodzie. Następnie podgotowujemy je 15 min, po czym odcedzamy je, lekko studzimy i wybieramy łyżką trochę bakłażana z środka, by było miejsce na farsz. Wyjęty bakłażan dodamy później do nadzienia.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży dodajemy wybranego wcześniej ze środka bakłażana. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony ciepłą wodą. Kiedy sos trochę zgęstnieje zestawiamy patelnię z ognia i zostawiamy by trochę przestygł. Następnie dodajemy jajko, ser i odrobinę gałki muszkatołwej, pieprzymy i solimy do smaku.

Nadziewamy bakłażany farszem. Możemy posypać bakłażany po wierzchu startym serem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Solimy, pieprzymy ziemniaki, posypujemy posiekanym czosnkiem. Na wierzchu ziemniaków układamy bakłażany. Pieczemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Jeśli bakłażany zrobią się szybciej wyjmujemy je wcześniej, a ziemniaki zostawiamy aż się upieką.

5 thoughts on “Bakłażan zapiekany z ziemniakami

  1. Bardzo dobry🙂
    Stajesz się naszym autorytetem kuchennym. Dzisiaj dostałam „przykaz” jak najczęstszego wypróbowywania Twoich przepisów😉

  2. Wielgasia, dobry bakłażan nie jest zły
    Karmelitka,🙂
    Zoś, oj zarumieniłam się🙂 Ale pewnie te z większą ilością sera i tak nie przejdą😉

    • sera, pomidorów, ogórków kiszonych, marynowanych składników…
      trochę je cenzuruję i dostosowuję do potrzeb i możliwości😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s