Ciasto z cukinią, orzechami i czekoladą

Oj jak tęskniłam za gotowaniem. Miło jest gdy ktoś za ciebie gotuje. Miło jest nie musieć zmywać po obiedzie, ale gdy po raz pierwszy od dłuższego czasu poczułam zapach smażonej cebulki w naszej kuchni. Mmmm… To Mężczyzna akurat smażył.

A ja tymczasem wróciłam do pieczenia i zabrałam się za ciasto z cuknią, które obiecywałam sobie od dawna, tylko nigdy nie mogłam się zebrać. Co ciekawe ciężko było zdecydować się, który przepis wybrać. Czy mocno czekoladowy z polewą Polki. Czy z polewą cytrynową Davida Lebovitza. Stanęło na przepisie Bei z całą dozą dobroci, tj. orzechami i czekoladą. Mężczyzna stwierdził, że wygląda jak keks, a ja cóż nie marudziłam, jakoś nigdy nie przepadałam za polewami, a przy okazji uniknęłam dodatkowej zabawy.

Ciasto jest napakowane dobrociami. Ma na prawdę dużą porcję orzechów i czekolady. Cukinii oczywiście nie poczujecie. Ciasto jest wilgotne i wizualnie wygląda na brzydala, ale sami wiecie, że takie brzydale są najsmaczniejsze 🙂

ciasto z cukinia

Składniki
(na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm)

  • 230 g cukinii
  • 125 g miękkiego masła
  • 160 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub dwie dodatkowe łyżki jogurtu)
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 g gorzkiej czekolady

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na drobnej tarce. Nadmiar soku odciskamy albo na gęstym sitku, bądź umieszczając cukinię w ściereczce. Orzechy rumienimy na suchej patelni. Siekamy czekoladę i orzechy.

Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, a następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając (na koniec dodajemy cynamon/wanilię i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy). Dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone orzechy, na przemian z jogurtem. Na koniec dodajemy startą cukinię, posiekane orzechy i czekoladę. Mieszamy, wlewamy masę do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną blaszki i pieczemy ok. 50 – 55 minut w temperaturze 175 stopni. Pozostawiamy ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone), a następnie studzimy na kratce.

7 thoughts on “Ciasto z cukinią, orzechami i czekoladą

  1. Pingback: Ciasto dyniowo-pomarańczowe « Kuchennie

Dodaj odpowiedź do Wiosanna Anuluj pisanie odpowiedzi