Pasta z makreli

Dzieje się dużo i nie dzieje się nic. Jakiś czas temu znudziły mi się zwykłe kanapki na śniadania. Mężczyzna bardzo się denerwuje, że nie jestem fanką przetworzonych produktów, szczególnie z dodatkami E, albo jakiś innych nieznanych mi składników, szczególnie gdy wiem, że zrobienie czegoś podobnego jest banalnie proste. Pastę z makreli kupną raz jadłam, była mdła i tłusta, aczkolwiek miała dziwny słodkawy posmak, no i skąd ten kolor?
Teraz już wiem, przepis znalazłam u Liski. Słodycz i kolor jest od słodkiej papryki. Zdecydowanie wolę domową wersję. Jedyny problem to wybranie wszystkich ości z ryby. Na wypróbowanie teraz czeka ostrzejsza wersja, z bloga Zmysły w kuchni.

pasta z makreli

Składniki

  • 1 średniej wielkości makrela (300- 400 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Mięso z makreli oczyszczamy z ości i skóry.  Przekładamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko widelcem, aż  składniki się połączą. Połączyć z pozostałymi składnikami. Najlepiej odstawić na pół godziny, jeśli się nie uda, cóż trudno😉

9 thoughts on “Pasta z makreli

    • Fiolunko, jak znajdę idealny sposób na rozbieranie ryby dam znać, na razie przełamuję rybę tak, by odsłonić kręgosłup, wyjmuję go, a potem największe ości, a te małe w trakcie przerzucania do miski rozcieram kawałeczki w palcach

  1. Pingback: Testujemy: pasta z makreli nr 2 « Kuchennie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s