Zakochałam się. Pamiętacie ciasto z cukinią i masą innych rzeczy? Było dobre. Tym razem wypróbowałam modyfikację Bei na wersję z dynią i jest genialna. W cieście z cukinią, wbrew rozsądkowi uważałam, że czekolady jest za dużo, więc tym razem zrobiłam wersję z rodzynkami i dałam trochę mniej orzechów. Ciasto jest bajecznie pomarańczowe, wilgotne i tak sobie myślałam, że jakby upiec w formie do babki i polać polewą czekoladową to zrobiłoby furorę na święta. Mam nadzieję, że uda się Wam znaleźć dynię.
Składniki
(na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm)
- 200 g miąższu dyni
- 125 g miękkiego masła
- 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego możecie dać minimalnie mniej)
- 3 jajka
- 80 g jogurtu
- 50 ml (ok. 4 łyżki) Grand Marnier (lub soku pomarańczowego – dałam sok)
- 220 g mąki (dałam pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki ‘kwiatu’ muszkatołowca (ja dałam gałki muszkatołowej)
- 50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
- 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam 40 g)
- 75 g orzechów włoskich (dałam 50 g)
- 75 g gorzkiej czekolady (dałam 50 g rodzynek)
Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
Miąższ dyni ścieramy na tarce (na małych otworach), odciskamy nadmiar soku.
Orzechy lekko rumienimy na suchej patelni. Siekamy orzechy i skórkę kandyzowaną.
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i przyprawami. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, a następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając.
Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, Grand Marnier lub sok pomarańczowy, mieszmay, a następnie dodajemy partiami mąkę na przemian z jogurtem.
Na koniec dodajemy dynię, orzechy, czekoladę, skórkę kandyzowaną i raz jeszcze mieszamy.
Wlewamy masę do natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem) formy i pieczemy ok. 50 – 55 minut.
Pozostawiamy ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone), a następnie studzimy na kratce.
na te ciasto tez sie szykuje 🙂 pysznie wyglada u Ciebie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂 Jest pyszne
Idealne na taki pochrmurny dzien jak dzisiaj ze szklanką mleka
Emmo, oj tak. zapach pomarańczy osładza pochmurne dni idealnie
ten bajecznie pomarańczowy smak jest bardzo kuszący.