Tarta z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

Ta tarta jest boska. Tak wiem, że połączenie kaszy gryczanej i grzybów to klasyka, ale w sumie obawiałam się, że w tarcie będzie albo to za mocno czuć kaszę, albo twaróg, a tu niespodzianka, wszystko się ładnie połączyło tworząc nową kompozycję smakową. Jest przepyszna. Idealny pomysł na obiad. Można podać z sosem czosnkowym. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku. Kurki zastąpione pieczarkami.

Ciasto (porcja na 2 tarty)

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 200 g (2 torebki) kaszy gryczanej
  • 400 g kurek  (dałam pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g sera białego (twarogu) lub ricotty
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30% lub 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 filiżanka tartego Parmezanu (można pominąć)
  • filiżanka liści bazylii (lub 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty)
  • sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (lub pestek słonecznika)

Ciasto

Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, gdzie dodajemy pokrojone drobno masło, sól. Wbijamy jajko. Palcami rozcieramy masło. Dodajemy łyżkę mleka lub wody i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie porcje. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy jedną porcję ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na blacie i wyklejamy nim nasmarowaną formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy ciasto 15 min.

Farsz

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy, aż wyparuje większość soku, który puszczą grzyby.

Kaszę mieszamy z grzybami i pokruszonym białym serem, śmietaną lub oliwą, jajkami, parmezanem i bazylią. Przyprawiamy „od serca” solą i pieprzem. Mieszamy aż się składniki połączą.

Nadzienie wykładamy na podpieczony spód. Możemy posypać po wierzchu orzechami lub serem.

Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni.

6 thoughts on “Tarta z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

  1. Cucina, ja w sumie też nie, do tego momentu🙂
    Kinga, ja póki co tylko raz się porwałam na gołąbki i to z pomocą mamy, może kiedyś spróbuję🙂
    Dorotaw20, warto🙂
    Kasia, albo na mroźny jak dzisiaj🙂
    Magda K., bardzo się cieszę🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s