Muffiny gruszkowo-imbirowe

Cierpię na brak czasu. Ale im więcej człowiek ma do zrobienia, tym ma ochotę więcej zjeść. Muffiny zrobiłam praktycznie w 5 minut. Najwięcej czasu zajęło znaleźć blaszki na muffiny i wysmarowanie tłuszczem tej niesilikonowej, z wersją silikonową poszło raz dwa. Cała reszta to pikuś. Dwie miski i łyżka i ta da.  Muffiny są pyszne, mocno wilgotne, bardzo delikatnie imbirowe, a cukrowa skórka jest boska. U Dorotuś znajdziecie boskie zdjęcia tejże skórki

Przepis od niezastąpionej Dorotuś.

muffiny gruszkowo-imbirowe

Składniki na 12 muffin:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt)
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek tj. 2-3 gruszki. , obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.

W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Łączymy ze składnikami suchymi, krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy muffinkowej, jeśli jest teflonowa to smarujemy ją tłuszczem, bądź wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do wysokości ok. 3/4. Każdą muffinkę posypujemy cukrem (ok. 1/2 łyżeczki na muffinkę, im grubszy cukier, tym ładniej będzie wyglądać)

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

10 thoughts on “Muffiny gruszkowo-imbirowe

  1. Ja też ostatnio cierpię na brak czasu, więc szukam głównie takich szybkich i nieskomplikowanych przepisów. Ten bardzo mi się podoba🙂

  2. Mikimama, cieszę się, że mamy podobny gust
    Kasia, ten jest genialny
    Karmel-iko, dziękuję, choć nie do końca wyszły mi takie jak chciałam. A w tych muffinkach jest coś retro.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s