Cierpię na brak czasu. Ale im więcej człowiek ma do zrobienia, tym ma ochotę więcej zjeść. Muffiny zrobiłam praktycznie w 5 minut. Najwięcej czasu zajęło znaleźć blaszki na muffiny i wysmarowanie tłuszczem tej niesilikonowej, z wersją silikonową poszło raz dwa. Cała reszta to pikuś. Dwie miski i łyżka i ta da. Muffiny są pyszne, mocno wilgotne, bardzo delikatnie imbirowe, a cukrowa skórka jest boska. U Dorotuś znajdziecie boskie zdjęcia tejże skórki
Przepis od niezastąpionej Dorotuś.
Składniki na 12 muffin:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt)
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek tj. 2-3 gruszki. , obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Łączymy ze składnikami suchymi, krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy muffinkowej, jeśli jest teflonowa to smarujemy ją tłuszczem, bądź wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do wysokości ok. 3/4. Każdą muffinkę posypujemy cukrem (ok. 1/2 łyżeczki na muffinkę, im grubszy cukier, tym ładniej będzie wyglądać)
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Muffiny rzeczywiście są przepyszne. Dawno takich smacznych nie jadłam.
Ja też ostatnio cierpię na brak czasu, więc szukam głównie takich szybkich i nieskomplikowanych przepisów. Ten bardzo mi się podoba 🙂
piękne zdjęcie… takie ciepłe, w stylu retro.
i te babeczki. także retro stylowe. pełne wdzieku i gracji. a przed wszystkim smaku.
Mikimama, cieszę się, że mamy podobny gust
Kasia, ten jest genialny
Karmel-iko, dziękuję, choć nie do końca wyszły mi takie jak chciałam. A w tych muffinkach jest coś retro.
wyglądają niesamowicie kusząco. szczególnie ta skórka brzmi interesująco
pozdrawiam
bardzo podobaja m sie Twoje muffinki, a ta cukrowa skorupka napewno jest pyszna:)
Gruszki idealnie pasują do imbiru! To jak czekolada-mięta albo wanilia-truskawka. Pysznie połączone smaki. I ładnie wygladają 🙂
Kaś, Aga skórka jest najlepsza 🙂
Kuchareczko, oj tak to bardzo dobre połączenie 🙂
Pyszne muffinki. Takich jeszcze nie robilam wiec pozwolisz, ze sie poczestuje? :))
Niestety już zjedzone, ale przy następnej porcji zapraszam 🙂