Gofry

Po raz pierwszy wypróbowaliśmy gofrownicę otrzymaną od Mikołaja. Z okazji śniadania noworocznego zrobiliśmy gofry. Lubię śniadania w dni wolne, gdy nie trzeba się śpieszyć.

Dlatego  życzę Wam, żeby w tym roku było dużo momentów spokoju, czasu na leniwe śniadania oraz obiady i kolacje w dobrym towarzystwie. Wszystkiego dobrego!

Z przepisu Liski.

gofry

Składniki na ok. 12 sztuk

  • 250 g mąki
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 3 jajka – osobno białka i żółtka
  • 400 ml mleka

Mąkę, cukier, sól, masło i żółtka wsypujemy do miski. Powoli miksujemy wlewając mleko. Kiedy masa będzie gładka, odstawiamy na minimum 15 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Rozgrzewamy gofrownicę. Pieczemy gofry na złoty kolor (trwa to w zależności od gofrownicy).
Upieczone gofry przykrywamy ściereczką, by nie ostygły i jak najszybciej podajemy.

7 thoughts on “Gofry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s