Sernik chałwowy

Na święta mamie – miłośniczce serników i chałwy upiekłam sernik chałwowy. Wszyscy byli zachwyceni. Sernik jest mocno chałwowy. Chałwa jest w środku, chałwa jest w polewie. Masa serowa jest dobra, nie jakaś delikatnie serowa, ale prawdziwie serowa. Jeśli Wasza mama, albo Wy lubicie chałwę, to przy najbliższej okazji spróbujcie. czy wspominałam, że wygląda uroczo?

Z  przepisu Dorotuś.

sernik chalowy

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Ciastka kruszy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i odstawiamy.

Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksujemy po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy chałwę i łyżka mieszamy ją z masą serową.

Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.

Na najniższej półce w piekarniku stawiamy naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie polewamy polewą (przepis poniżej) i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę kruszymy i wsypujemy do małego garnuszka. Dodajemy kremówkę i mieszaamy, by nie było grudek chałwy (można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko). Podgrzewamy, by polewa lekko zgęstniała, mieszamy przy tym by się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika. Lekko studzimy. Polewę wylewamy na wystudzony sernik (jest dość rzadka, ale nie spływa z sernika). W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

19 thoughts on “Sernik chałwowy

  1. Mam przynajmniej dwa powody, dla których powinnam upiec ten sernik – mój mąż i moja mama – oboje uwielbiają chałwę!

  2. Mikimama, to bardzo dobrze🙂 Na pewno się ucieszą z takiego sernika🙂
    Kasia, to szukaj okazji, albo zrób sernik bez okazji😉
    Zauberi, dziękuję
    Dorothy, skuście się, skuście🙂

  3. myniolinka, moja mama mówiła, że w sklepie, gdzie kupowała chałwę od pani usłyszała, że wszyscy biorą chałwę na sernik🙂
    hania-kasia, polewa była bardziej chałwowa niż chałwa w serniku🙂
    Cukrowa wróżka,🙂
    Kasia,Majana skuście się
    Karmelitko, dziękuję🙂
    Emma, tak była bardzo zadowolona🙂 Sernik zniknął najszybciej🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s