Na święta mamie – miłośniczce serników i chałwy upiekłam sernik chałwowy. Wszyscy byli zachwyceni. Sernik jest mocno chałwowy. Chałwa jest w środku, chałwa jest w polewie. Masa serowa jest dobra, nie jakaś delikatnie serowa, ale prawdziwie serowa. Jeśli Wasza mama, albo Wy lubicie chałwę, to przy najbliższej okazji spróbujcie. czy wspominałam, że wygląda uroczo?
Z przepisu Dorotuś.
Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
Ciastka kruszy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i odstawiamy.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksujemy po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy chałwę i łyżka mieszamy ją z masą serową.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.
Na najniższej półce w piekarniku stawiamy naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie polewamy polewą (przepis poniżej) i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę kruszymy i wsypujemy do małego garnuszka. Dodajemy kremówkę i mieszaamy, by nie było grudek chałwy (można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko). Podgrzewamy, by polewa lekko zgęstniała, mieszamy przy tym by się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika. Lekko studzimy. Polewę wylewamy na wystudzony sernik (jest dość rzadka, ale nie spływa z sernika). W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.
Wygląda bosko! Z chęcią bym się jeszcze wprosiła 🙂
Dorotuś, Twoje przepisy są niezawodne. Wyszedł idealny. Nigdy nie upiekłam tak równego sernika 🙂
Oj, lubie chaławę i serniczek też- stawiam go w noworocznej kolejce ciast do wypróbowania. A kusi mnie strasznie bo jest śliczniutki i pewnie smaczniutki:)
Qhasia, oj wpisz definitywnie. Chyba najładniejszy sernik jaki zrobiłam 🙂
Mam przynajmniej dwa powody, dla których powinnam upiec ten sernik – mój mąż i moja mama – oboje uwielbiają chałwę!
Kurcze, naprawde wyglada swietnie! A ja tak lubie chalwe! A okazja zawsze sie znajdzie! 🙂
piękny serniczek!
Już parę razy widziałam ten sernik. Chyba w końcu z Justyną się skusimy:) Pozdrawiam, Dorothy
Mikimama, to bardzo dobrze 🙂 Na pewno się ucieszą z takiego sernika 🙂
Kasia, to szukaj okazji, albo zrób sernik bez okazji 😉
Zauberi, dziękuję
Dorothy, skuście się, skuście 🙂
Super! Też go zamierzam kiedyś popełnić:)
ten sernik również i u mnie był hitem na świątecznym stole. Piekła go siostra a teraz zamierzam ja 🙂
Musiał być pyszny – bardzo apetycznie wygląda. Szczególnie polewa mnie intryguje.
sernik prawdziwie sernikowy – o tak. i chałwa. kusząca propozycja! no i polewa na dodatek!
Ja mam w planach jutro serniczek, ale jeszcze nie wiem jaki 🙂 Może się skuszę na tego…
Pozdrawiam 🙂
co za stylowe zdjęcie!
i sernik.
zestaw pełen klasy i wyszukanego smaku.
To mama musiała się ucieszyć baaardzo z tego wypieku i się nie dziwie bo wyglada wspaniale
myniolinka, moja mama mówiła, że w sklepie, gdzie kupowała chałwę od pani usłyszała, że wszyscy biorą chałwę na sernik 🙂
hania-kasia, polewa była bardziej chałwowa niż chałwa w serniku 🙂
Cukrowa wróżka, 🙂
Kasia,Majana skuście się
Karmelitko, dziękuję 🙂
Emma, tak była bardzo zadowolona 🙂 Sernik zniknął najszybciej 🙂
To musi być wspaniały sernik, wypróbuję 🙂 Pozdrawiam.
a colleague who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch because I