Tarta z czekoladą i pekanami

Nie tak dawno temu zakupiłam orzechy zwane pekanami. To zawsze były orzechy, które świetnie prezentują się na ciasteczkach, tartach. Podobne do orzechów włoskich, ale szczuplejsze😉 Marzyła mi się więc tarta z całymi orzechami na wierzchu, ale dobrze, że na taką się nie uparłam😉 Podczas obłupywania ich ze skorupek, większość się połamała. Ale właściwie to nie ma znaczenia.

Przepis na tartę znalazłam u Davida Lebovitza. Opisał ją jako jedno z nielicznych ciast, które faktycznie woli na zimno niż jeszcze ciepłe. Ale powiem wam, że ciężko się powstrzymać. Jeśli chcecie jeść w tym roku zdrowiej, to ta tarta jest zdrowa. Przecież orzechy są zdrowe. Nadzienie jest mocno czekoladowo-orzechowa. Jeśli nie macie pekanów, zróbcie ją z orzechami włoskimi.

Bardzo podobną tartę upiekła  ostatnio Komarka. Czekolada i pekany rządzą🙂

Na ciasto (na formę 22 cm)

  • 175 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 115 g schłodzonego masła pokrojonego w drobną kostkę
  • 4 łyżki (60ml) lodowatej wody

Na nadzienie

  • 3 duże jajka
  • 150g ciemnego cukru
  • 200 g lekkiego syropu kukurydzianego, syropu ryżowego lub golden syropu ewentualnie miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki (30g) roztopionego masła
  • 2 łyżki burbona (dałam żubrówkę)
  • 190 g grubo posiekanych przyrumienionych na patelni lub w piekarniku pekanów (ewentualnie orzechów włoskich)
  • 120 g gorzkiej posiekanej czekolady

Na ciasto – wymieszaj mąkę, sól, cukier w misce, dodaj pokrojone masło i wymieszaj póki masło nie zacznie tworzyć grudek.

Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w placek. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie, tak aby było większe niż blaszka. Przenieś na blaszkę i pozwól ciastu lekko opaść, nie dociskaj spodu. Jeśli ciasto wystaje za blaszkę, zwiń je tak, żeby zrobić grubszy brzeżek.

Włóż ciasto do lodówki do momentu gdy będziesz je potrzebować

Rozgrzej piekarnik do 190ºC.

W dużej misce wymieszaj jajka, brązowy cukier, syrop, ekstrakt, sól, rozpuszczone masło i burbon.

Dodaj orzechy i czekoladę. Przełóż nadzienie na ciasto i piecz 30-35 min na środkowym poziomie piekarnika dopóki brzegi lekko się nie powiększą, ale środek ciasta nadal będzie lekko miękki.

13 thoughts on “Tarta z czekoladą i pekanami

  1. Ja też bardzo lubię tarty, zarówno robić jak i jeść. Tą na pewno chętnie wypróbuję bo uwielbiam połączenie pekanów i czekolady, szkoda, że w Polsce pekany są wciąż niepopularne i trudno dostępne.
    Pozdrawiam!

  2. Gosia,🙂
    Piegusek, oj tak ciężko się jej oprzeć
    Marta, oj tak pekany są niepopularne w Polsce. Te kupione przeze mnie były dość drogie, ale mam nadzieję, że i to się zmieni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s