Muffiny cytrynowe z makiem

Na szybkie napady czegoś słodkiego są idealne muffinki. Dwie miski, łyżka, składniki i właściwie tyle.

Muffinki z przepisu Dorotuś. Mocno cytrynowe, wilgotne, w urocze makowe kropeczki. Idealne na sobotni podwieczorek i nie tylko.

muffiny cytrynowe z makiem

Składniki na 12 muffinek:

  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 190 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 białko
  • 150 ml mleka
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki maku + mak do dekoracji

W jednej misce mieszamy suche składniki: makę, cukier puder, sól, mak i proszek do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny.

Dodajemy jedną miksturę do drugiej i mieszamy. Nie musi być dokładnie. Mogą być grudki.

Ciasto nakładamy do formy na muffinki (możemy nasmarować ją lekko tłuszczem, albo wyłożyć papilotkami).

Wierzch posypujemy makiem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190ºC i pieczemy ok. 20-25 minut. Muffinki powinny ładnie się zarumienić.

muffiny cytrynowe z makiem

3 thoughts on “Muffiny cytrynowe z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s