Sałatka z pomarańczą, fetą i sałatą lodową

Lubię nasz mały balkonik, który jest ażurowy i pozwala robić zdjęcia bez problemu. Lubię mobilizować się do zrobienia sałatki wieczorem. Lubię się uczyć włoskich słów – prezzemolo, peperone, freddo. Lubię rozmawiać o jedzeniu.

Składniki:

  • 2 malutkie główki sałaty lodowej (albo 1 średnia)
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli cieniutko posiekanej
  • 100 g fety
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g oliwek, dałam zielone, ale czarne wyglądałyby ładniej
Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Składniki na dressing mieszamy razem np. w słoiczku, aż składniki się połączą.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
Pietruszkę siekamy niezbyt drobno. Podobnie bazylię.
Wrzucamy do miski sałatę, pomarańcze, pietruszkę, cebulę, bazylię i polewamy dressingiem. Lekko mieszamy.
Posypujemy pokruszoną fetą, oliwkami i orzechami po wierzchu.

6 thoughts on “Sałatka z pomarańczą, fetą i sałatą lodową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s