Pasta z kurczaka i selera

Lubię śniadania w weekendy, niezależnie od tego czy to długi i czy zwykły weekend.

Jako dziecko mogłam miesiącami zarówno na śniadanie jak i na kolację zajadać się wyłącznie kanapkami z żółtym serem. Teraz czasami jednak mam ochotę na coś innego. W tym tygodniu testowałam pasty do kanapek. Ta pierwsza z kurczakiem to taka super pasta. Mi kojarzy się ze zdjęciami kanapek amerykańskich, które często są z ogromną ilością nadzienia.

Co prawda taka pasta to pikuś w porównaniu z kanapką portugalską. Dowiedziałam się o niej od kolegi Portugalczyka. Jest ogromna. Pomimo, że nazywa się małą francuską dzieczyną, tj. Francesinha.

Przepis na pastę pochodzi z książki Healthy Heart The Australian Women’s Weekly.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 ml jogurtu (4 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki musztardy angielskiej (ostrej)
  • 1 gałązka selera
  • sól, pieprz
Seler kroimy drobno.
Pierś z kurczaka podsmażamy, gotujemy zwyczajnie lub na parze. Studzimy i kroimy na cienkie, nieduże plasterki. Wrzucamy je do miski, dodajemy jogurt, sok z cytryny, musztardę i seler. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy póki składniki się nie połączą.

5 thoughts on “Pasta z kurczaka i selera

  1. Lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba, jednak do tej pory robiłam tylko rybne bądź warzywne. Narobiłaś mi ochoty na taką z kurczaka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s