Biorę się za siebie organizacyjnie. Wieczorami ćwiczę włoski – La donna cucina. Pomodori rossi. Usiłuję zacząć regularnie biegać. Mieszkamy dość blisko największego parku miejskiego w Europie! Można tam zobaczyć tabuny danieli, które wyglądają jak wyjęte prosto z bajki Bambi. W weekendy wypróbowuję przepisy. Poukładałam książki na półkach. Zapraszam gości na obiad. Słucham Zaz. Dzisiaj na nią trafiłam i nie mogę przestać. I chciałabym nie lubić spać, bo czasu wciąż brakuje.
Kurczakowe frigasse pochodzi z książki Irish Food & Folklore. Książka ma oprócz standardowych zdjęć potraw powrzucane stare czarno-białe zdjęcia 🙂 Frigasse albo fricassee odnosi się do metody przygotowywania drobiu, jagnięciny, cielęciny, królika, ryby czy nawet warzyw, które to gotujemy w bulionie czy mleku, a sos zagęszczamy żółtkiem i śmietaną.
Potrawka z kurczaka jest bardzo sycąca. Obowiązkowo trzeba podać ją z kawałkami cytryny, bo inaczej będzie mdła. My zjedliśmy ją razem z pitą.
- 750 g ugotowanej piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 175 g podsmażonych pieczarek
- 16 małych ugotowanych cebulek do piklowania (nie widziałam ich nigdzie więc zamiast tego pokroiliśmy szalotki razem z pieczarkami)
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 300 ml mleka
- 1 żółtko
- 65 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu anchovy (nie udało mi się go znaleźć w sklepie, a dopiero teraz znalazłam przepis, więc pominęłam)
- 2 łyżeczki kaparów
- sól i pieprz
- 8 kawałków bekonu przeciętych na pół, zwiniętych w spiralę i zgrilowanych (w Irlandii występują tak zwane rashers i najczęściej pochodzą z tyłu świnki)
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 kawałki cytryny
- papryka (użyłam słodkiej)
i jak tu nie zgrzeszyc? przy takich pokusach?
wspaniałe!
Karmel-itko, przy każdym daniu, które robię grzeszę…
Pysznie wyglada twoje frigasse. A Zaz jest boska.
Maggie, oj jest boska
This looks lovely! I really enjoy your photographs, you have great food styling skills. I’m using Google translate and it works quite well. Will be visiting here often!
It’s so nice of you Clare. Thank you. If you need any recipe just let me know I will translate it for you.
I was thinking about writing post both in Polish and English but I’m too lazy, probably with time when I have more friends I will try to do it 🙂
Wygląda przepięknie i musi być pyszne!
Bardzo ładnie podane 🙂
pozdrawiam serdecznie!
Nat.
Natalia, jest przyjemne danie, trochę inne w smaku niż zwykły kurczak w sosie śmietanowym.
Najwiekszy park w Europie?!? Juz w takim razie zazdroszcze 🙂
A fricassee swietnie sie prezentuje!
Pozdrawiam serdecznie!
Beo, tak, jest ogromny i są tam na wolności całe stada danieli. Niesamowicie wyglądają, zupełnie jak Bambi w kreskówce 🙂