Ciasto z rabarbarem i truskawkami

W przedurodzinowy weekend wrócił termostat. A dokładniej został naprawiony. Trzeba było go przetestować. Na straganie się uśmiechał do mnie rabarbar. Mężczyzna kiepsko go znosi, ale i tak postanowiłam nam zrobić sobie prezent. Ciasto rabarbarowe z dodatkiem truskawek, które pachniały mi na straganie, ale w praktyce były wciąż trochę zbyt wodniste. Mimo, że pachniały  bosko.

Ciasto z serii klasycznych owocowych z kruszonką. Piekarnik trochę poszalał i ciut za mocno je podpiekł, ale wcale nie umniejszyło to jego smaku. A podczas pieczenia w całym mieszkaniu pachniało tonką. Zarówno tonkę jak i przepis zawdzięczam niezastąpionej Bei :)

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm
na ‘sos’ rabarbarowy
 (zastąpiłam go rozgniecionymi truskawkami, z których odlałam sok i dodałam odrobinę mąki)

  • ok. 150 g rabarbaru
  • 20 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Rabarbar myjemy, suszymy, kroimy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i gotować na wolnym ogniu do miękkości; następnie miksujemy i przekładamy na sito do ewentualnego odsączenia, musi być dosyć gęsty (‘sos’ możemy przygotować np. dzień wcześniej i umieścić go na noc w lodówce).

na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 35 g mąki
  • 35 g drobno zmielonych migdałów

Wszystkie składniki dokładnie ‘posiekać’ lub rozetrzeć palcami aż powstanie kruszonka. Pozostawić w chłodnym miejscu.

na ciasto

  • ok. 250 g rabarbaru
  • 130 g mąki
  • 70 g drobno zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 135 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • ½ startego ‘ziarenka’ tonki (możemy zastąpić wanilią lub cukrem waniliowym)
  • + 3 łyżki ‘sosu’ rabarbarowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy.
Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Dodajemy otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę oraz połowę mąki, dobrze mieszamy, a następnie – ciągle miksując – dodajemy śmietanę oraz resztę mąki.

Przelewamy ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch nałożyć 3 łyżki ‘sosu’ rabarbarowego (lub w moim wypadku sosu truskawkowego) i lekko mieszamy je w ciasto (robimy takie spiralki).

Następnie posypujemy ciasto pokrojonym rabarbarem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55 minut (lub do suchego patyczka).

Zostawiamy na kilka-kilkanaście minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce.

11 thoughts on “Ciasto z rabarbarem i truskawkami

  1. Ja tez musze tlumaczy co to😉 ale milo jest ‚pokazac’ degustujacym cos, czego jeszcze nie znaja, prawda?🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s