Old fashion chocolate cake

To ciasto jest rewelacyjne. Robiłam je kilkakrotnie, niestety nie wyszło mi tak urocze jak to Dorotuś, ale muszę przyznać, że dekoracji się niezbyt przykładałam.

Tym razem ciasto zrobiłam na parapetówkę. Ciasto jest pyszne, jak to z wszystkim co ma w sobie czekoladę. Jest banalnie proste, po prostu wrzucamy wszystko do miksera i miksujemy. Masa jest charakterystyczna, z powodu cukru pudru lekko trzeszczy pod zębami, ale tak ma być. Po chwili człowiek się przyzwyczaja i może delektować się ciastem. Jak jedna koleżanka podsumowała to takie ciasto trochę jak tort, ale bardziej zwyczajne, nie narzucające się. To jeden z przepisów do którego wracam, co mi nieczęsto się zdarza, bo przepisów do spróbowania jest cała masa, a ja taka malutka. Kulką też nie chcę zostać, więc…

Przepis podaje za Dorotuś, a na dole posta możecie zobaczyć jak Nigella przygotowuje ciasto, bo to jeden z jej przepisów.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy na gładką, gęstą masę. Masa jest bardzo, bardzo gęsta, dlatego tak ważne jest dokładne usunięcie wszystkich grudek. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. (ja za każdym razem leniwie piekę jeden placek, po czym przekrajam go krzywo i trochę złorzeczę na siebie). Jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 20 cm, to wykładamy je papierem, do każdej nakładamy połowę masy i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie posiadamy druga część ciasta spokojnie czeka, aż upieczemy pierwszą. Ciasto podczas pieczenia popęka, absolutnie się tym nie martwić, to normalne, masa wyrówna wszystkie niedoskonałości.

Składniki na masę:

  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka golden syrup (można zastąpić płynnym miodem)
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodać golden syrup, kwaśną śmietanę i wanilię. Do osobnego naczynia przesiewamy cukier puder, by usunąć grudki. Wszystko razem łączymy, najlepiej mikserem, masa powinna być idealnie gładka! Jeśli bedziecie uważać, że masa jest zbyt gęsta, można dodać łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, by dać sie dobrze rozprowadzić po cieście i na tyle gęsta, by z niego nie spływać.

Ponadto: cukrowe kwiatki do dekoracji, można pominąć 🙂

Upieczone ciasto wystudzić. Jedną część ułożyć na talerzu/tortownicy, na nią rozsmarowujemy 1/3 masy (zostawiając po 2 cm od brzegu, by masa nie wypłynęła, po nałożeniu drugiej części ciasta), przykryć drugim krążkiem. Na górze rozsmarowujemy kolejną 1/3 masy, a boki pokryć pozostałą 1/3. Dekorujemy lub nie.

A tu możecie zobaczyć jak Nigella przygotowuje ciasto.

6 thoughts on “Old fashion chocolate cake

    • Oj ja zawsze wylizuję łyżki, garnki itp. chociaż muszę przyznać, że bardziej mi smakowało ciasto na surowo niż roztopiona czekolada 🙂

Dodaj komentarz