Do pizzy wykorzystaliśmy przepis Doroty. Przyznam, że świetnie jest posiadać własnego wygniatacza ciasta, dużo przyjemniej się wtedy robi pizzę. Pizza wyszła świetna, dużo dodatków, ciasto nie za cienkie, nie za grube 🙂
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3,5 szklanki mąki1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Drożdże zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 15 min. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Uformować spód na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Sos:
- puszka pomidorów
- 1 łyżka octu
- czosnek
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Sos powstał na bazie podanego przepisu przez Dziuunię. Pomidory odsączyć z zalewy. Dodać przeciśnięty czosnek, ocet i przyprawy.
Farsz:
- pieczarki
- cebula
- ser żółty
- salami
- oliwki
Podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, lekko posolić. Ułożyć na posmarowanym sosem pomidorowym placku. Posypać startym serem żółtym, ułożyć salami, dodać oliwki, posypać ziołami. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 – 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC).