Zainspirowana artykułem na Baking Bites postanowiłam uporządkować swoją wiedzę na temat ciemnego cukru.
- Muscovado, nierafinowany brązowy cukier z silnym posmakiem melasy wytwarzany z trzciny cukrowej. Może występować pod nazwą cukier Barbados. Jest grubszy i bardziej lepki niż inne brązowe cukry. Może być spokojnie dodany do przepisów, gdzie występuje brązowy cukier, należy jednak minimalnie zmniejszyć ilość płynów.
-
Turbinado, cukier wytwarzany z trzciny cukrowej. Inna nazwa to demerara. Ma duże, jasnobrązowe kryształki. Zastosowanie turbinado możecie zobaczyć w przepisie na Imbirowe ciasteczka w cukrowej otoczce.
- Trzcinowy brązowy cukier – występuje w wersji jasnej i ciemnej. Wersja jasna zawiera ok. 3,5% melasy, wersja ciemna ok. 6,5% melasy. Może być nierafinowany, rafinowany, bądź wyprodukowany przez dodanie melasy do białego cukru.
Źródła wiedzy:
Nadal nic nie rozumiem, trudno to pojąć, bo mało wiem o produkcji cukru:P
Czy cukry trzcinowe różnią się smakiem od cukrów buraczanych?
Czy to chodzi bardziej o kwestię rafinowania? Zarówno cukry trzcinowe, jak i buraczane przed rafinowaniem są koloru brązowego, a po rafinowaniu białego?
Dopiero po ponownym dodaniu melasy, cukry te zmieniają swój kolor i określane są mianem „cukru brązowego”?
Jeśli znajdę w sklepie „cukier brązowy” to po prostu będzie to cukier biały barwiony melasą, a nie oryginalny cukier trzcinowy, bądź nierafinowany cukier buraczany?
Jeśli cukier z trzciny cukrowej jest zabarwiany melasą to ta melasa pochodzi z trzciny cukrowej, czy komuś może się ubzdurać, że zabarwi go melasą buraczaną i na odwrót (chociaż z pewnością jest to nieopłacalne):P?
Niezamundra, ja też wiem niewiele, to było takie moje podsumowanie tego co wygooglałam.
Najbardziej charakterystyczny w smaku póki co dla mnie jest muscovado, ciężko go pomylić z innym, ma charakterystyczny smak i zapach
A prawda jest taka, że chyba najlepiej dużo probować używać różnych cukrów, wtedy się człowiek wie o nich więcej, przynajmniej w kwestiach praktycznych
Skąd się wzięła nazwa Damara ? Kto wyjaśni, może od afrykańskiej miejscowości ?
Nazwa pochodzi od kolonii Demerara w Gujanie, gdzie pierwotnie wytwarzano ten cukier. Obecnie produkuje się go głównie na Mauritiusie.
Pingback: Pieczemy chleb! Chleb pszenno-żytni Old Milwaukee | aleWorek